2 słoiki szczawiu (560g)
1/3 selera (200g)
1 duża marchew (180g)
3 małe ziemniaki (180g)
1 średnia cebula (130g)
1 mały por bez liści (60g)
1 łyżeczka oleju do smażenia
trawa cytrynowa w proszku (można ewentualnie zastąpić sokiem z limonki - dodać go na koniec)
majeranek
pieprz czarny mielony
1,5 l wody
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, pora w ćwierćksiężyce.
Olej rozgrzać na patelni. Cebulę podsmażyć, posypać trawą cytrynową i majerankiem, dodać utarte ziemniaki, podsmażyć porządnie, dodać resztę warzyw, zamieszać, podlać wodą, dusić z 10 minut.
Do garnka wlać trochę wody, zagotować, przerzucić zawartość patelni, pomieszać, wlać resztę wody, gotować, aż wszystko zmięknie porządnie. Zmiksować, dodać szczaw, pogotować jeszcze z pięć minut na najmniejszym ogniu, popieprzyć.
Wskazówki i uwagi:
Te kwiaty są elementem dekoracyjnym, wysoce niejadalnym ;)
Nadesłał(a) mathilda,
dnia: 2010-04-28 14:41:25.784
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.