puszka.pl - pysznie!

Marchewkowe purée z cebulką, curry i imbirem

Takie purée jest idealne zamiast popularnych zapychaczy, do obiadu. Stworzone do lunch boxu. Świetnie nadaje się też na kanapki. Pyszne na ciepło i na zimno. Doskonałe w swej prostocie. Dwustugramowa porcja dostarcza 96 kalorii.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 solidne marchwie (300g)
1 średnia cebula (100g)
1 łyżeczka oleju kukurydzianego
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Przygotowanie:

Marchewkę umyć i ugotować w mundurkach. Cebulę drobniutko pokroić i porządnie przysmażyć na rozgrzanym oleju, zmniejszyć ogień, dodać curry i imbir, podsmażyć jeszcze chwilę. Ugotowaną marchewkę obrać i rozdziamdziać narzędziem do robienia purée, wymieszać z cebulką, popieprzyć. Gotowe!
Nadesłał(a) mathilda, dnia: 2010-04-28 14:16:20.791
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: