3 duże ziemniaki
2 jajka
kilka rzodkiewek
szczypiorek
jogurt grecki
ser żółty
sól
pieprz cayenne
Przygotowanie:
Podgotowuję ziemniaki w skórkach przekrojone wzdłuż na pół tak, by środek był miękki i łatwy do wyskrobania. W tym czasie gotuję również jajka na twardo.
Wydrążam skórki ziemniaków. Za pierwszym razem podpiekłam podgotowane połówki ziemniaków, żeby skórka była lekko chrupiąca, żeby ułatwić usuwanie miąższu :P Środki ziemniaków mieszam z drobno pokrojonymi rzodkiewkami, szczypiorkiem, jogurtem greckim, tartym serem, przyprawami i jajkami. Jogurtu daję tyle, żeby wszystko połączyć w spójną masę.
Gotowy farsz nakładam w skórki ziemniaków i zapiekam w piekarniku dopóki ser się nie rozpuści i utworzy się chrupiąca skórka na wierzchu.
Wskazówki i uwagi:
Takie ziemniaczki smakują wspaniale z tartym ogórkiem świeżym z jogurtem greckim i koperkiem lub czosnkiem :)
Nadesłał(a) Malwua,
dnia: 2010-05-01 20:45:21.429
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.