puszka.pl - pysznie!

Pęczak z kiełkami ciecierzycy i zielonym koperkiem

Fajne, szybkie, sycące danie. Idealnie pasuje do wiosennych surówek.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

pół szklanki kaszy pęczak
szklanka 3-4dniowych kiełków ciecierzycy
zielony koperek (ja dałam suszony, ze świeżym wyjdzie jeszcze lepsze)
sól
łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy standardową ilością wody i gotujemy.

Kiedy kasza jest już prawie gotowa (czyli pewnie po jakichś 15 minutach) dorzucamy do niej kiełki i gotujemy razem jeszcze parę minut - powinno skończyć się na tym, że kasza jest miękka, a wody praktycznie nie ma (jeśli coś nie wyjdzie ilościowo, można nadmiar odlać lub niedomiar dolać oczywiście).

Zdejmujemy z ognia i do gorącej mieszanki dodajemy łyżeczkę oliwy i koperek (duuużo koperku, świetnie się komponuje z resztą) i szczyptę soli. Mieszamy i jemy.

Wskazówki i uwagi:

Surowe kiełki ciecierzycy mają smak zbliżony do młodego groszku, często są dość gorzkie (podobno zwłaszcza kiedy się je nieumiejętnie hoduje na oświetlonym parapecie). Po krótkim, 2-3 minutowym podgotowaniu smak zmienia się radykalnie - przypomina nieco zwykłą ciecierzycę w połączeniu ze słonecznikiem i zero goryczki.
Nadesłał(a) katasia, dnia: 2010-04-16 20:48:43.647
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: