puszka.pl - pysznie!

"Meksykańska" zapiekanka ryżowa z warzywami

Pyszna, szybka i stosunkowo tania zapiekanka z powszechnie dostępnych składników. Smakuje wybornie - potwierdzone przez wiele podniebień :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

2 woreczki ryżu
papryka czerwona
ok. 5 sztuk pieczarek
ew. pół brokuła (ok. 250g)
2 ząbki czosnku
kartonik (500ml) przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
ser żółty lub tofu do starcia (ok. 15 dag)

oliwa do smażenia
sól
pieprz
ostry sos chili / papryka chili w proszku
zioła prowansalskie
słodka papryka

Przygotowanie:

Ryż gotujemy. W tym czasie kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki, brokuła dzielimy na różyczki. Podsmażamy na oliwie wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pieczarki, podsmażamy chwilę, dodajemy paprykę, po kolejnej chwili brokuła.
Jak wszystko zacznie ładnie i aromatycznie pachnieć, dolewamy do tego sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką według uznania (ma być pikantne:). Dusimy mieszając ok. 10 minut.

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Jako pierwszą warstwę sypiemy ryż, na to sos z patelni, fasolkę i kukurydzę z puszki, na końcu posypujemy startym serem żółtym lub pokrojonym/startym twardym tofu, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C , aż się ładnie rozpuści/przyrumieni górna warstwa. Smacznego !
Nadesłał(a) lucky roll, dnia: 2010-04-10 22:08:07.3
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: