Nieobrane buraki ugotować, najlepiej na parze. Wystudzić i obrać (z ugotowanych bardzo łatwo schodzi skórka). Jajka ugotować na twardo. Obrać. Buraki, jajka, paprykę i cebulę pokroić w średnią kostkę. Dorzucić odsączoną fasolę i posiekany koperek.
Z majonezu i jogurtu oraz zmiażdżonego czosnku przygotować sos do sałatki. Ja używam równych części majonezu i jogurtu oraz dodaję 2 słuszne ząbki czosnku. Sałatkę wymieszać z sosem, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Papryka powinna być zielona, bo jej lekko goryczkowy smak kontrastuje ze słodyczą buraków. Czerwona lub żółta są zbyt słodkie. Ilość czosnku i cebuli można modyfikować w zależności od upodobań, ale bez nich sałatka byłaby - moim zdaniem - nieco zbyt mdła, więc nie doradzałbym rezygnować z nich całkowicie.