puszka.pl - pysznie!

Racuchy pszenno-razowe z jabłkami i rodzynkami

Zdrowsza, a równie pyszna wersja typowych drożdżowych racuchów :)
Pachną dzieciństwem, smakują wyśmienicie, zwłaszcza z dodatkiem jogurtu greckiego wymieszanego z miodem. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 szklanki mąki pszennej
1,2 szklanki mąki pszennej razowej (ja użyłam typ 2000)
szczypta soli
50 g drożdży (pół standardowego opakowania)
1 łyżka cukru trzcinowego (można zastąpić białym, jak ktoś lubi...)
2 szklanki mleka (1/2 litra) (w wersji wegan może być sojowe)
1 jajo (nie próbowałam bez, ale myślę, że można zastąpić zmiksowanym bananem czy mąką ziemniaczaną)
3 duże jabłka albo 5 małych :)
pół szklanki rodzynek
olej do smażenia, np z pestek winogron, palmowy (oliwa się tu nie nada raczej)

opcjonalnie:
- płatki owsiane (ja daję 4 łyżki)
- zarodki pszenne (3 łyżki)
- cynamon
- starta wanilia i co kto tam lubi
- łyżka alkoholu, np. wódki lub rumu

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wymieszać, zrobić wgłębienie, do wgłębienia pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać 1/2 szklanki lekko podgrzanego (nie gotującego się) mleka.
Zostawić tak przygotowany rozczyn na 10-15 minut.

Dodać resztę mleka, jajko, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać je do wyrośniętego ciasta. Do tego rodzynki i ew. płatki owsiane, zarodki, cynamon itp. Żeby racuchy podczas smażenia chłonęły mniej tłuszczu, można dodać do ciasta łyżkę alkoholu. Ciasto razem z owocami musi być dość gęste, owoce mocno oblepione. Można zostawić jeszcze z kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia, chociaż i tak rosną na patelni :)

Smażyć na rozgrzanym oleju. Nakładać na patelnię drewnianą łyżką, smażyć z 2 stron na złocistobrązowy kolor. Smacznego !!!

Wskazówki i uwagi:

W moich racuchach przeważa mąka biała. Można spróbować zrobić bardziej razowe racuchy, ale mogą wtedy wyjść mniej puszyste - nie wiem, jeszcze tak nie próbowałam :)
Nadesłał(a) lucky roll, dnia: 2010-04-08 10:55:21.369
Źródło/autor przepisu: Moja wariacja na temat przepisu na tradycyjne racuchy ze strony mojewypieki.blox.pl

Twoje zapiski: