Sałatka ziemniaczana (kartofel salat) z sałatą, oliwkami i papryką
Uwielbiam tego typu sałatki :) Słodycz papryki przełamuje smak całości. Cebula również doskonale tu pasuje. Jeśli za nią nie przepadacie, spróbujcie z cebulą cukrową - jest o wiele łagodniejsza.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ziemniaki
sok z cytryny i/lub ocet - dobrze sprawdza się winny i ryżowy
oliwa/ olej sałatkowy - ok. 2 razy tyle, co octu
sól
pieprz
sałata - preferuję lodową, bo jest chrupiąca i soczysta
oliwki zielone i/lub czarne
papryka kolorowa - ładnie pasuje czerwona
cebulka
ew. szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki (najlepiej w mundurkach), obrać i pokroić w kostkę. Jeszcze ciepłe zalać sosem z oliwy i octu, doprawić wstępnie do smaku, odstawić do przegryzienia.
Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu. W takim przypadku dobrze jest je najpierw podgrzać w mikrofali lub podgrzać sos - ziemniaki dobrze się zamarynują (wciągną sos i przenikną jego smakiem) jeśli jeden ze składników jest gorący.
Sałatę porwać lub pokroić w paski, oliwki w plasterki (krążki), paprykę w kostkę. Cebulę drobniutko (cieniutko) posiekać. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku.
Twoje zapiski: