makaron spaghetti (około 300g)
garść fasolki szparagowej
duża marchew
mała puszka białej fasoli
biały sos: pół małego pora
50 g masła lub parę łyżek oleju
parę łyżek mąki
200 ml wody + ew. kostka warzywna (lub sól)
opcjonalnie: 100 g sera żółtego
sól
pieprz biały
pieprz cytrynowy
gałka muszkatołowa
imbir mielony
łyżeczka musztardy
spory ząbek czosnku
łyżeczka soku z limonki (ewentualnie cytryny)
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową kroimy na połówki, marchewkę w plasterki, parujemy lub gotujemy. Białą fasolę odcedzamy z zalewy. Spaghetti gotujemy.
Podczas gotowania spaghetti przygotowujemy sos: pora siekamy w drobne półplasterki, szklimy go na maśle lub oleju, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy (tu powstaje zasmażka). Gdy nie czuć już zapachu mąki, stopniowo dodajemy wodę z rozpuszczoną kostką (lub samą wodę), mieszamy dokładnie, powinien powstać gęsty sos. Jeżeli decydujemy się na wersję z serem żółtym, w tym momencie dodajemy ser starty na tarce. Teraz stopniowo dodajemy przyprawy: sól, pieprz biały i cytrynowy, gałka i imbir, musztarda, na koniec czosnek i limonka.
Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy do garnka, w którym się gotował, dodajemy warzywa i sos, dokładnie mieszamy, serwujemy.
Wskazówki i uwagi:
Pasują tu też inne warzywa, np. kalafior, brokuł czy szparagi. Tak naprawdę wybór warzyw zależy od zawartości lodówki.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2010-04-06 14:32:01.291
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.