puszka.pl - pysznie!

Ryż z sosem pomidorowym i świeżym szpinakiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

woreczek ryżu (biały, brązowy... jaki lubimy)
garść świeżego szpinaku

sos pomidorowy:
3 pomidory
cebula
olej/oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
inne przyprawy, mogą być świeże zioła, np. pokrojona pietruszka, bazylia czy koperek

Przygotowanie:

Ryz ugotować. Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie. Następnie pokroić pomidory i dorzucić do cebuli (mogą być wcześniej sparzone). Zostawiamy to na wolnym ogniu. Później doprawiamy.

Ugotowany ryż polewamy naszym sosem. Szpinak myjemy i układamy na talerzu obok ryżu. Wszystko można jeszcze posypać sezamem. Smacznego! :)

Wskazówki i uwagi:

Mi z tego wyszedł duży obiad dla jednej osoby. Można też podzielić to na kilka razy, czy na dwie osoby. ;)
Nadesłał(a) Qmcia, dnia: 2010-04-01 21:10:47.549
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: