puszka.pl - pysznie!

Wegański paprykarz "krakowski" z dodatkiem glonów wakame

Jeśli poczęstujecie swoich mięsożernych znajomych kanapką z takim paprykarzem, wielu z nich pewnie nie uwierzy że nie ma w nim ryby ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki żółtej fasolki mung (łuskanej) lub czerwonej soczewicy
1/2 - 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu lub kaszy (np. jaglanej, jęczmiennej)
1/4 papryki zielonej lub pomarańczowej
1/4 papryki żółtej lub czerwonej
1 mała cebula
1 spory ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju do smażenia
1 łyżka glonów wakame w płatkach
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
słodka papryka
inne przyprawy (np. curry, garam masala, 5 smaków, pieprz ziołowy itp.)

Przygotowanie:

Cebulę posiekać razem z czosnkiem i zrumienić na oliwie wraz z drobno pokrojoną papryką. Następnie zalać niewielka ilością wody i rozgotować w niej fasolkę mung (na dość gładką papkę).

Dodać ugotowany ryż, glony wakame, przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać składniki, posolić, doprawić według uznania, odstawić do wystygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli lubimy wyrazisty "rybny" smak, nie ma problemu, można dodać więcej Wakame. Gdy nasz paprykarz jest zbyt rzadki, można dodać więcej ryżu. Jeżeli zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go nieco wodą lub oliwą w celu uzyskania smarowności.
Nadesłał(a) hannzi, dnia: 2010-04-01 13:57:17.106
Źródło/autor przepisu: własny, dostepny na http://wegedzieciak.pl

Twoje zapiski: