puszka.pl - pysznie!

Gajar ka halwa - halawa z marchwi

Jest to przepis bazujący na indyjskim oryginale. Wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (rafinowane masło) zastępując je składnikami wegańskimi i... jest naprawdę przepyszny. Marchew dłużej odparowywana staje się lekko kwaskowa - dzięki temu cała potrawa zyskuje subtelny "cytrynowy" posmak.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg marchwi (można wykorzystać wytłoki po soku - patrz uwagi)
0,5 litra mleka sojowego (lub innego)
150-200 g syropu słodowego (ewentualnie miód lub inny słodzik)
80–120 g niesiarkowanych rodzynek
100 g migdałów bez skórki
mielony kardamon (może być cały, tylko wtedy trzeba go wyciągnąć)
4-5 łyżek oleju z orzechów laskowych (lub innego)

Przygotowanie:

Marchew pokroić i zmiksować z mlekiem sojowym na jednolitą papkę, wlać do gara o grubym dnie i odparowywać wilgoć ok. 20-25 min.

Kiedy już stężeje, dodać słód, rodzynki i posiekane dość grubo migdały i odparowywać dalej. Po ok. 3 minutach dodać kardamon i olej, odparowywać ciągle mieszając, aż do konsystencji dość gęstego ciasta (odchodzącego łatwo od dna garnka) i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Należy być świadomym że syrop słodowy jest znacznie mniej słodki niż inne słodziki, wiec jeśli będziecie robić z innymi, to warto zmniejszyć ich ilość... no chyba że ktoś lubi bardzo słodkie :lol:

Generalnie są 2 szkoły serwowania halawy: gęsta i rzadka, gęsta - jest dobrze odparowana i można z niej rolować kuleczki (i ta moim zdaniem jest znacznie smaczniejsza), rzadka - to po prostu paciaja serwowana bezpośrednio na talerz.

Dla oszczędnych: można wykorzystać wytłoki po soku z marchwi, miksując je z odpowiednio większą ilością mleka ;-) Trzeba jednak dodać wtedy więcej słodu, szczyptę soli i trochę soku z cytryny... żeby nie smakowało jak trociny.
Nadesłał(a) hannzi, dnia: 2010-03-31 10:10:33.364
Źródło/autor przepisu: własny, dostepny na http://wegedzieciak.pl

Twoje zapiski: