Wegański bigosik z białej kapusty z papryką i wędzonym tofu
Pragnę zaprezentować Wam naszą domową wersję bigosu. Jest w 100% roślinny, a smakuje nawet zatwardziałym mięsożercom...
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg białej kapusty
1–2 listki laurowe (nie więcej, gdyż zawierają dość dużo goryczki)
5–6 ziarenek ziela angielskiego
1 czerwona papryka (zielona, żółta i pomarańczowa też mogą być)
1 kostka wędzonego tofu (ok. 200-250 g)
1 słoiczek (200 ml) przetartych pomidorów, ewentualnie ok. 1/2 słoiczka koncentratu
sól
100 ml oliwy z oliwek do smażenia
cebula lub czosnek
ok. 3 łyżki stołowe mąki z cieciorki lub zwykłej białej (razowa może się zbrylić, no chyba że macie chapati flour)
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę wymyć, pokroić (dość drobno, ale bez przesady), wrzucić na wrzątek tak aby w nim nie pływała (tzn. ma wystawać ponad powierzchnię wody). Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie, przykryć, gotować ok. 20 min. na średnim ogniu.
Kiedy kapustka z przyprawami się gotuje, płuczemy paprykę, wykrawamy nasiona, następnie kroimy w kostkę o średnicy ok. 1 cm, można w paski - jak kto woli. Wędzone tofu kroimy w kosteczkę i razem z papryką i przecierem pomidorowym dodajemy do kapusty, solimy do smaku ile kto lubi i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 -7 min.
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na małym ogniu, dodajemy posiekaną cebulę lub (i) czosnek, a po chwili mąkę z cieciorki i mieszamy do momentu uzyskania złocistego koloru i orzechowego aromatu. W trakcie mieszania dodajemy szczyptę pieprzu by wydobyć jego aromat. Gotową zasmażkę łączymy z naszą kapustą i bigosik gotowy.
Wskazówki i uwagi:
Kapusta gotowana krócej jest bardziej chrupka (i ta w naszym domu króluje), natomiast gotowana dłużej bardziej się rozgotowuje przypominając klasyczny bigos.
Twoje zapiski: