Kładzione zielone kluski z tofu i szpinaku
Serwujemy z oliwą zmieszaną z posiekaną pietruchą, bazylią lub czymś w tym stylu...
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
500 g szpinaku
250 g białego tofu
2 ząbki czosnku
mielona gałka muszkatołowa
sól
pieprz
mąka orkiszowa
Przygotowanie:
Szpinak wypłukać i gotować kilka minut z solą w minimalnej ilości wody do jej odparowania. Następnie dokładnie zmiksować razem z tofu, czosnkiem i przyprawami, po czym stopniowo dosypywać mąkę orkiszową sprawdzając konsystencję ciasta (powinno być dość luźne, kleić się do łyżki).
W międzyczasie w garnku gotujemy posoloną wodę oraz przygotowujemy kubek z zimną H2O i łyżkę do nakładania klusek. Kiedy woda się zagotuje nabieramy łyżką ciasto tak ok. 1/3 łyżki i wrzucamy do wrzątku, po każdej klusce moczymy łyżkę w kubku z wodą.
Kluski po 4-5 minutach są gotowe. Wyławiamy je z wrzątku cedzakiem i wrzucamy kolejną partię.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli nie damy rady zjeść wszystkiego naraz, można je odgrzewać na oleju. Kiedy się przypieką, mają taką chrupiącą skórkę, mniam.
Twoje zapiski: