1 kg czerwonej cebuli
0,5 kg jabłek bramley lub innych kwaśnych
do 250 g cukru
ocet balsamiczny
siemię lniane
grubo mielony pieprz
sól
opcjonalnie: cherry amontillado półwytrawne lub brandy lub whisky słodowa (około 100 ml)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półplasterki, a jabłka w kostkę (około 1cm). Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier i ocet, gotujemy na średnim gazie. Jeżeli zaczynałoby się przypalać, można zalać odrobiną wody. Gotujemy aż cebula zmięknie i zabarwi wszystko na czerwono.
W międzyczasie dodajemy przyprawy i mieszamy. Siemię lniane dodajemy w całości razem z przyprawami. Chutney powinien mieć konsystencję gęstej marmolady.
Wskazówki i uwagi:
Proporcje składników można sobie dobrać samemu według gustu.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2010-03-26 10:38:36.621
Źródło/autor przepisu: mój mąż