puszka.pl - pysznie!

Zupa ogórkowa tradycyjna

My jemy ogórkową z chlebem - kwestia gustu :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

/proporcje na 1,5 litra wody/
3 naprawdę duże ogórki kiszone (30-40 dkg, po starciu wychodzi 1 szklanka)
10 średnich lub malutkich ziemniaków (zależy ile kto lubi)
włoszczyzna
cebula
2 łyżki oleju do przesmażenia warzyw
liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
woda z ogórków kiszonych
sól
pieprz
ew. pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Należy je gotować osobno, gdyż w przeciwnym razie pod wpływem kwasu z ogórków zdębieją.

Włoszczyznę obrać i umyć. Lubię, kiedy w zupie jest też trochę warzyw, dlatego po obraniu część z nich (1 pietruszka i 1-2 marchewki) kroję w talarki lub ścieram na tarce o dużych oczkach, a pora po przekrojeniu na pół siekam w plasterki. Warzywa wrzucić do garnka, przesmażyć na oleju - szybciej się ugotują i dadzą lepszy smak. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać, w całości opalić nad ogniem lub pokrojoną w krążki "przypalić" z obu stron na suchej patelni - dzięki temu będzie bardziej aromatyczna. Wrzucić do warzyw. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz na minimum i gotować całość ok. 20-30 min.

Pod koniec gotowania (np. 10 min. wcześniej) dodać do zupy utarte ogórki - ja nie obieram ich wcześniej ze skórki.

Kiedy bulion będzie gotowy, wyłowić niepotrzebne (niepokrojone) warzywa, dodać tyle wody z ogórków, żeby zupa była odpowiednio kwaśna, doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić ziemniaki.

Jeśli chcę zagęścić nieco zupę, to rozgniatam widelcem kilka kawałków ziemniaków. Nie zabielam.

Wskazówki i uwagi:

Istnieje też druga szkoła gotowania: warzywa i ziemniaki gotuje się razem, a ogórki przesmaża na odrobinie tłuszczu i dodaje do zupy na sam koniec. W sumie to też praktyczne, ale zmywania tyle samo ;)

Z mamą zawsze toczyłam boje - ona chciała więcej ziemniaków, ja ogórków ;) Tak naprawdę proporcje należy więc dostosować do własnych preferencji.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Mar 22, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: