1 szklanka ryżu białego
puszka mleka kokosowego 55-75% (400 ml)
ok. 1 szklanka wody
ok. 1/2 łyżeczki soli
wanilia: cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu lub laska wanilii
spora łyżka neutralnego smakowo słodu, np. ryżowego (zamiennie można użyć cukru lub innych słodkości)
Przygotowanie:
Ryż opłucz na sicie, wsyp do garnka, dodaj mleko kokosowe, wodę, sól i wanilię, zamieszaj, zagotuj i zmniejsz gaz. Gotuj NIE mieszając (obiecuję, wyjdzie) aż ryż wchłonie prawie cały płyn - ok. 12 min. Zamieszaj, spróbuj czy ryż jest gotowy. Ew. dolej trochę wody i gotuj jeszcze chwilę.
Wymieszaj ryż ze słodem. Gotowe - smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Jeśli się złamiecie i zaczniecie mieszać ryż w czasie gotowania, to już będziecie go musieli mieszać regularnie, bo się przypali. Więc zachęcam, zaryzykujcie chociaż raz i spróbujcie - uda się tak samo jak udaje się w przypadku ryżu gotowanego na wodzie i kaszy gryczanej :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2010-03-15 11:59:36.664
Źródło/autor przepisu: modyfikacja przepisu z "Kuchni tajskiej" wydawnictwa Parragon