puszka.pl - pysznie!

Sałatka z buraków i czerwonego grejpfruta

Zaintrygowała mnie ta propozycja już jakiś czas temu. I słusznie, bo jest to zestawienie niezwykle ciekawe! Zrobiłam po swojemu. Porcja 220g mojej sałatki dostarcza 100 kcal.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

2 średnie buraki (300 g)
1 różowy grejpfrut (wyjdzie ok. 200 g miąższu)
10 białych oliwek (22 g)
1/2 cebuli (50 g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sos:
sok z połowy limonki
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu malinowego
1 łyżeczka musztardy dijon (albo innej, ulubionej)

Przygotowanie:

Buraki ugotować, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grejpfruta wyfiletować, miąższ podzielić na dowolne cząstki. Oliwki pokroić w plasterki, cebulkę w drobną kostkę.

Wszystko wymieszać, dodać pietruszkę. Sok z limonki dokładnie połączyć z oliwą, octem i musztardą, polać sałatkę, wymieszać.
Nadesłał(a) mathilda, dnia: Mar 8, 2010
Źródło/autor przepisu: quinoamatorka, http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2010/02/saatka-z-burakow-i-grejpfruta-oraz.html (ze zmianami)

Twoje zapiski: