puszka.pl - pysznie!

Owies duszony w mleku z kapustą i grzybami

Kupiłam raz całe ziarna owsa i nie wiedziałam, co z nim zrobić. Z tyłu opakowania był przepis, który z ciekawością wypróbowałam. Nieco go zmieniłam, zgodnie z własnym gustem. Ciekawe danie, polecam ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

całe ziarna owsa, ok. 100 g
100 g kapusty świeżej
suszone grzyby
1-2 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
1/2 szklanki mleka sojowego (lub zwykłego)
sól
kminek
majeranek
bazylia

Przygotowanie:

Owies gotujemy do miękkości ok. 30-45 min., ziarna warto moczyć przez noc - szybciej się ugotują.

Kroimy namoczone grzyby, cebulę i czosnek, smażymy je na oliwie. Szatkujemy kapustę i także smażymy kilka minut, aż kapusta zrobi się szklista. Dodajemy owies i mleko, gotujemy pod przykryciem, aż potrawa wchłonie mleko. Przyprawiamy kminkiem, majerankiem i bazylią.

Wskazówki i uwagi:

W oryginalnym przepisie do potrawy polecano dodać śmietaną zamiast mleka. Oprócz tego dodawano na koniec jajko, posypywano serem żółtym i zapiekano ok. 30 min, uważam że wersja ta też jest godna wypróbowania :)
Nadesłał(a) _franca_, dnia: Mar 6, 2010
Źródło/autor przepisu: opakowanie "owsa bezłuskowego" firmy BIO harmonie

Twoje zapiski: