100g ziarna komosy ryżowej (quinoa)
200g pieczarek
1 cebula
oliwa z oliwek do smażenia
pół szklanki wina białego wytrawnego
pół szklanki bulionu warzywnego
sól
pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Przygotowanie:
Ziarno komosy gotujemy w płytkiej wodzie, 15 min. od zagotowania. Jeśli zostanie woda, ziarno odcedzamy.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę - ma być zeszklona, lekko złocista. Pod koniec wlewamy wino, czekamy aż się zredukuje.
Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki. Dodajemy je do cebuli, wszytko zalewamy bulionem i czekamy aż się zredukuje, ale nie do końca. Na koniec dodajemy quinoę i mieszamy wszytko razem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nadesłał(a) katasza,
dnia: 2010-03-04 14:41:53.002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.