puszka.pl - pysznie!

Popcorn (prażona kukurydza) z bakaliami

Przepis z jednego programu na kuchni tv, traktowany jako przekąska dla dzieci niejadków ;). Ponieważ kocham bakalie, musiałam wypróbować. Można stosować różne bakalie i orzechy - ja wybrałam bezpieczne dla mnie, gdyż jestem matką karmiącą :) Natomiast POLECAM koniecznie dodać wiórki kokosowe :)


Rodzaj diety: wegańska+miód

Składniki: dla 3 osób

garść ziaren kukurydzy (tych suszonych, na popcorn)
garść wiórków kokosowych
bakalie, np:
- 5 suszonych śliwek
- 10 moreli
- garść ziaren słonecznika
- garść rodzynek (greckich, sułtańskich)
dwie łyżki miodu wielokwiatowego
kropla oliwy lub oleju do prażenia kukurydzy

Przygotowanie:

Na kropli tłuszczu prażymy kukurydzę na popcorn.

Kroimy śliwki, morele. Gotowy popcorn mieszamy ze wszystkimi składnikami, zalewamy miodem i mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Można użyć także popcornu z masłem (takich do przyrządzenia w mikrofali), ale to już dieta lakto-wege.
Nadesłał(a) katasza, dnia: Feb 25, 2010
Źródło/autor przepisu: na podstawie kuchnia.tv (niestety nie pamiętam nazwy programu)

Twoje zapiski: