puszka.pl - pysznie!

Kalafior na słodko z bananami, tahini i sezamem

Wiem, brzmi perwersyjnie ;) ale naprawdę warto spróbować. Ja na pewno będę wracać do tej potrawy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kalafior (1 paczka mrożonki, czyli ok. 450 g, oczywiście może być też świeży)
2 banany
garść ziarna sezamowego
miód lub syrop klonowy lub słód (1-1,5 łyżki)
sos sojowy (ok 2-3 łyżki)
tahini czyli pasta z sezamu (2 łyżki)

Przygotowanie:

Kalafiora gotujemy tak, żeby był jeszcze troszkę twardy, bo jeśli będzie całkiem miękki, to potrawa będzie miała konsystencję paćki.

Sezam prażymy na suchej patelni jakieś 3 minuty. Przygotowujemy sos - mieszamy miód, sos sojowy, tahini i dodajemy około pół szklanki wody. Można ew. czegoś dodać więcej wedle upodobania, sos musi mieć intensywny smak. Dosypujemy sezam i mieszamy.

Na patelnię wrzucamy kalafiora, wlewamy sos i dodajemy pokrojone w plasterki banany. Smażymy kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje, a banany zmiękną.

Wskazówki i uwagi:

Jak ktoś nie jada miodu, to pewnie można zastąpić np. syropem klonowym, chociaż nie próbowałam. Ważne, żeby było w miarę płynne i słodkie.
Nadesłał(a) madziaq, dnia: 2010-02-25 17:18:06.99
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: