puszka.pl - pysznie!

Buraczki zasmażane z cebulką, do obiadu

Pyszne. Idealnie nadają się do tego buraczki, które zostały z gotowania barszczu. My je robimy gotując najpyszniejszy barszcz czerwony (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!) - używa się do niego bardzo dużej ilości buraków, więc jest co zagospodarowywać :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg ugotowanych buraków
1 cebula
olej do smażenia
ok. 2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli, idealnie płaska
ew. pieprz

Przygotowanie:

Buraczki mielę blenderem. Cebulę siekam w kostkę i podsmażam na niedużej ilości oleju - lubię, kiedy jest dobrze rumiana i aromatyczna. Dodaję buraczki, doprawiam, podsmażam aż będą bardzo ciepłe.

Wskazówki i uwagi:

Nie dodaję żadnych zasmażek - lubię, kiedy buraczki mają świeży smak. Aromat cebulki w zupełności wystarcza.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-02-25 12:52:02.103
Źródło/autor przepisu: mama :)

Twoje zapiski: