puszka.pl - pysznie!

Colcannon - puree z mlekiem, kapustą i groszkiem

Tradycyjna, irlandzka potrawa, lekko zmodyfikowana. Bardzo sycąca, niezwykle smaczna, zachęcająco wyglądająca. Oczywiście zielonkawa w kolorze.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

6 dużych ziemniaków
1/4 małej kapusty włoskiej
szczypior lub dymka
2 szklanki mleka [zwykłego lub roślinnego]
ew. 1 łyżka masła
groszek zielony - 1/3 opakowania mrożonego lub 1/2 puszki konserwowego (w oryginale tego nie ma)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ew. bułka tarta

Przygotowanie:

1. Ugotować ziemniaki. Przecisnąć przez praskę, zmielić w maszynce lub utłuc dokładnie tłuczkiem.
2. Osobno ugotować do miękkości poszatkowaną niezbyt drobno kapustę włoską. Odcedzić.
3. Pokroić dymkę lub szczypior. Wrzucić do mleka. Dodać ewentualnie łyżkę masła. Zagotować.
4. Do gotującego mleka wrzucić mrożony groszek. Zagotować ponownie.
5. Wrzucić przeciśnięte ziemniaki. Wymieszać. Masa powinna mieć gęstość budyniu.
6. Do masy ziemniaczanej dodać ugotowaną i odcedzoną kapustę. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Podawać polane roztopionym masłem albo zrumienioną bułką tartą, jako samodzielną potrawę lub dodatek do obiadu.

Wskazówki i uwagi:

W wielu przepisach na colcannon występuje słodka śmietana zamiast mleka. Dodatek groszku to mój pomysł - w oryginalnym colcannonie można niestety znaleźć mięso.

Danie umożliwia wykorzystanie pozostałych resztek w postaci ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków czy zalegającej w lodówce kapusty, z którą nie wiadomo co zrobić.
Nadesłał(a) bartolome, dnia: 2010-02-20 18:45:25.041
Źródło/autor przepisu: własna wariacja na podstawie licznych przepisów na colcannon

Twoje zapiski: