Sałatka z kukurydzą, papryką, porem i kiełkami fasoli mung
Z podanych składników otrzymujemy dwie porcje sałatki (jeśli ma być dodatkiem do drugiego dania, to nawet cztery (po 105g)). 210g sałatki dostarcza 160 kcal
1/2 puszki kukurydzy (po odcieku - 140g)
1 czerwona papryka (100g)
1/3 pora (100g)
60g kiełków fasoli mung
20g migdałów (mogą być w sumie dowolne orzechy)
płaska łyżeczka ulubionych ziół
Przygotowanie:
Kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić w małą kostkę, pora w plasterki (podzielić na krążki), kiełki pociąć na mniejsze odcinki (chyba, że ktoś lubi w całości), migdały rozgnieść niezbyt drobno za pomocą tłuczka do mięsa (nie uderzać, tylko przyciskać na desce, ładnie pękają).
Wymieszać warzywa z ziołami. Posypać migdałami.
Wskazówki i uwagi:
Oliwa nie jest potrzebna, gdyż tłuszcz zawarty w migdałach pomoże w przyswojeniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oczywiście jeśli ktoś chce sobie jej dodać, nic się nie stanie, wzrośnie tylko kaloryczność. Sałatka bez oliwy nie jest sucha.
Nadesłał(a) mathilda,
dnia: 2010-02-07 20:29:44.247
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.