puszka.pl - pysznie!

Marchewka pieczona - prosto i czarująco

W oryginalnym przepisie były pataty, ale marchewka też się świetnie nadaje. Idealna jako przystawka lub część dania głównego. Doskonała sama w sobie. Porcja 150 g dostarcza 110 kcal.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

4 marchwie (ok. 500 g)
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 łyżka oleju kukurydzianego (spokojnie można dać pół)
1 czubata łyżeczka pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

Marchew obrać i pokroić w prostokąty, umieścić w naczyniu żaroodpornym, dodać olej - wymieszać, dodać pieprz kajeński - wymieszać, dodać oberwane dłońmi igiełki rozmarynu - wymieszać. Mieszanie jest niezbędne, by marchewka została dobrze otoczona przyprawami.

Piec w 180°C do zarumienienia (ok. 15-20 minut). Jeśli już rumiana będzie jeszcze twarda, przykryć naczynie i potrzymać w piekarniku jeszcze pięć minut.

Wskazówki i uwagi:

Przepis oryginalny pochodzi z blogu Trufli i został lekko przeze mnie zmodyfikowany.
Nadesłał(a) mathilda, dnia: Feb 5, 2010
Źródło/autor przepisu: http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2009/07/pataty-rozmaryn-z-pieca.html

Twoje zapiski: