puszka.pl - pysznie!

Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!

Proste, szybkie i pyszne - genialne :D Jedyną "przyprawą" jest tu woda z ogórków kiszonych. Jest jednocześnie kwaśna, słona i aromatyczna - nic więcej nie trzeba :)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1 szklanka (ok. 120g) migdałów bez skórki [*] lub nerkowców
4-6 łyżek zalewy (kwasu) z ogórków, najlepiej z domowych
2 ogórki kiszone lub inne dodatki, np. szczypiorek, rzodkiewka, cebulka, czosnek lub surowy ogórek

Przygotowanie:

Migdały zmiksować ręcznym blenderem (tzw. żyrafą) z ogórkami i zalewą z ogórków - ich ilość można zwiększyć celem uzyskania właściwego smaku i konsystencji. Twarożek odstawić na parę minut, żeby uzyskał lepszą konsystencję.

Zastępując ogórki kiszone innymi warzywami należy zwiększyć ilość zalewy z ogórków. Wodę z utartych świeżych ogórków odlać, żeby nie rozrzedziła zbytnio twarożku.

Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Nie wiem jak długo, bo u mnie najdalej następnego dnia już go nie ma :)

Wskazówki i uwagi:

[*] Aby obrać migdały, należy namoczyć je na kilka-kilkanaście minut we wrzątku, wyławiać partiami i ściskając między palcami "wypstrykiwać" ze skórki. Jeśli są oporne, powtórzyć namaczanie.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-01-20 17:40:51.786
Źródło/autor przepisu: pomysł zaczerpnięty od Bajaderki, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=376

Twoje zapiski: