puszka.pl - pysznie!

Korzenna zupa-krem ze strączkowców i mieszanych warzyw


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

mieszanka warzywna: marchewka, pietruszka, kukurydza, groszek, kalafior, por... u mnie w większości z mrożonki [*]
2-3 ziemniaki
mieszanka ziaren: czerwona soczewica, kasza jaglana, bób, groch, soja... u mnie gotowa

gałka muszkatołowa
mielone nasiona kolendry
ewentualnie inne korzenne przyprawy
sól
pieprz biały
pieprz cytrynowy
ewentualnie kostka warzywna

Przygotowanie:

Mieszankę warzywną zalać wodą (warzywa - te, które trzeba - pokroić w kostkę), przyprawić i zagotować. Gdy wszystko zmięknie, zmiksować.

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ziarna. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż wszystko zmięknie. Ewentualnie doprawić.

Można podawać z grzankami, np. ziołowymi.

Wskazówki i uwagi:

[*] Niedawno gdzieś czytałam, że takie mrożone warzywa mają więcej witamin niż świeże ze sklepu. Powodem jest to, że warzywa mrożone są zaraz po zerwaniu, a te ze sklepu tracą w transporcie wiele cennych składników.
Oczywiście mrożonka nie nadaje się do każdego dania, bo takie warzywa są mało sprężyste (delikatnie mówiąc), ale do zupy-krem są idealne.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2010-01-06 11:09:28.72
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: