do przybrania:
siekana pietruszka (dałam koperek)
utarty ser Cheddar
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę, przysmażyć cebulę i czosnek. Jak cebula będzie zeszklona dodać pomidory i gotować aż cebula będzie złota a pomidory miękkie (ja cebulę zezłociłam wcześniej, a pomidory z puszki i tak są miękkie). Dodać przypawy i dobrze wymieszać. Dodać bulion, zagotować, zmiksować całość. Pozostawić na maleńkim gazie jeszcze 20-30 minut.
Przygotować kluski. Ubić masło z żółtkami na puszysty krem. Kuskus zalać wrzątkiem, nakryć i poczekać 5 minut. Do masy maślanej dodać kuskus, mąkę, mleko, koperek i sól i wymieszać dokładnie. Białka ubić na pianę w osobnym naczyniu, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Łyżeczką nakładać kluseczki do zupy i jeszcze chwilę gotować.
Przed podaniem posypać zupę zieleniną i utartym serem.