puszka.pl - pysznie!

Domatene Supa - pomidorowa z kluskami z mąki i kuskusu

Kuchnia bułgarska.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 5 osób

zupa:
1 duża posiekana cebula
4 zmiażdżone ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
6 filiżanek siekanych pomidorów - dałam 3 puszki po 400 gram
2-3 łyżeczki chili w proszku - dałam 1 łyżeczkę, było takie delikatnie ostre
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
4 filizanki bulionu warzywnego - dałam 2 kostki rosołowe i 2 litry wody
2 łyżeczki mąki

kluski:
2 łyżeczki masła
2 jajka, osobno białko, osobno żółtko
1/4 filiżanki kuskusu + 1/4 filiżanki wrzątku
3/4 filiżanki mąki
1/3 filiżanki mleka
2 łyżeczki siekanego koperku
1/4 łyżeczki soli

do przybrania:
siekana pietruszka (dałam koperek)
utarty ser Cheddar

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać oliwę, przysmażyć cebulę i czosnek. Jak cebula będzie zeszklona dodać pomidory i gotować aż cebula będzie złota a pomidory miękkie (ja cebulę zezłociłam wcześniej, a pomidory z puszki i tak są miękkie). Dodać przypawy i dobrze wymieszać. Dodać bulion, zagotować, zmiksować całość. Pozostawić na maleńkim gazie jeszcze 20-30 minut.

Przygotować kluski. Ubić masło z żółtkami na puszysty krem. Kuskus zalać wrzątkiem, nakryć i poczekać 5 minut. Do masy maślanej dodać kuskus, mąkę, mleko, koperek i sól i wymieszać dokładnie. Białka ubić na pianę w osobnym naczyniu, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Łyżeczką nakładać kluseczki do zupy i jeszcze chwilę gotować.

Przed podaniem posypać zupę zieleniną i utartym serem.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Dec 22, 2009
Źródło/autor przepisu: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2009/06/bugaria-domatene-supa-pomidorowa-z.html

Twoje zapiski: