2 cebule (białe lub czerwone)
2-3 ząbki czosnku
1-2 czerwone papryki
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów bez skórki (w sezonie pokrojone świeże pomidory)
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
kilka łyżek oliwy lub oleju do smażenia
Na rozgrzany olej wrzucić dość grubo posiekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy się zeszklą, dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę, smażyć parę minut. Następnie dodać kukurydzę i fasolę. Doprawić solą oraz dowolnie dobraną proporcją wymienionych przypraw. Dodać pomidory, koncentrat i trochę wody, wymieszać. Dusić pod przykryciem do zmięknięcia warzyw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, odparować.
Nakładać farsz do placków, zawijać i zajadać!
Wskazówki i uwagi:
Farsz najlepiej zawijać w placki z przepisu na tortillę elastyczną (na 10-12 placków potrzeba ok. 1 szkl. mąki kukurydzianej + ok. 0,5kg mąki pszennej).
Nadesłał(a) joa,
dnia: 2009-12-30 18:20:16.341
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.