puszka.pl - pysznie!

Paszteciki francuskie (z gotowego ciasta francuskiego) z pieczarkami i serem

Korzystam z Waszych przepisów z dużym powodzeniem. Dziś mam okazję dać coś od siebie. To szybkie danie, np. na kolację. Są pyszne na gorąco, a wg mojego męża jeszcze lepsze na zimno.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto francuskie - np. gotowe z "Biedronki (ok. 4-5 sztuk wychodzi)
pieczarki
cebulka
sól ziołowa
oliwa do smażenia
ser żółty
jajko do posmarowania wierzchu
zielenina (np. pietruszka) lub ziarna sezamu lub słonecznika

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć podsmażone pieczarki z cebulą (lub inne przygotowane nadzienie, np. feta lub tofu ze szpinakiem lub każde inne ulubione), a na to żółty ser. Zawinąć w rulon (a'la naleśnik). Następnie pokroić na prostokątne paszteciki - wielkość według uznania.

Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać zieleniną. Paszteciki można też posypać np.ziarnami sezamu lub słonecznika. Zapiekać na oko, ok. 10 min. w nagrzanym piekarniku (temp. 200-220°C). Gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Jest to uproszczona wersja, ponieważ można wyciąć kwadraty i zawijać w rogale lub lepić pierożki. Taka wersja jest szybsza. Farsz może trochę wypadać, ale u nas to nikomu nie przeszkadza.
Jeśli ktoś woli, ciasto francuskie można zastąpić np. krucho-drożdżowym.
Nadesłał(a) monika77, dnia: 2009-12-08 08:02:07.49
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: