puszka.pl - pysznie!

Chili con carne - w wersji wege

Znane na cały świat, danie pochodzące z amerykańskiego stanu Teksas, który był oryginalnie hiszpańsko - meksykańskim stanem. Nazwa Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego "chile con carne", co oznacza "papryki z mięsem".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka przyprawy chili (u mnie dwie suszone papryczki)
1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
450 g granulatu sojowego
1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
1 kostka bulionu warzywnego
sól
pieprz
1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę (u mnie po kawałku kolorowych)
5 suszonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy

Przygotowanie:

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chili, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać granulat (wcześniej ugotowany), mieszając zrumieniać z każdej strony.

Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.
Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut.

Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

Wskazówki i uwagi:

Podawać na gorąco, np. z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-11-25 20:45:47.61
Źródło/autor przepisu: na podstawie http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/chili_con_carne/przepis.html

Twoje zapiski: