Kotleciki z ryżu, ziemniaków, cebulki i czosnku
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ryż
ziemniaki
cebula
czosnek
sól
pieprz zwykły i/lub ziołowy
ew. inne przyprawy (nie wiem co dodaje Kamm, ja polecam gałkę muszkatołową, koperek lub ew. natkę, może być trochę kurkumy lub słodkiej papryki dla koloru, a jak ktoś lubi wersję ziołową to majeranek/ oregano/ zioła prowansalskie)
ew. słonecznik (ziarna)
sezam do obtaczania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować, odcedzić, odstawić minimum na godzinkę aż całkiem wystygnie i zacznie się robić "suchy". Ziemniaczki ugotować i zrobić pure. Dodać ryż, posiekaną cebulkę i czosnek (surowe), przyprawy. Do masy można dodać też podprażony na suchej patelni i ew. utłuczony nieco w moździerzu sezam lub słonecznik - zwł. ten pierwszy nada wspaniałego aromatu :) A jeśli sezam będzie czarny, to kotleciki będą super piegowate :D
Formować kotleciki i obtaczać w sezamie - bardzo fajnie się do masy lepi :-D Smażyć na rozgrzanym oleju.
Twoje zapiski: