Kotlety pożarskie w wersji wege (z gotowanego zboża i kapusty)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
zboże - np. pszenica (ziarna)
cebula
czosnek
sól
inne przyprawy, np. pieprz i pieprz ziołowy (w oryginale jest tylko sól i pieprz właśnie)
kapusta (np. pekinka, może być inna)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Moja wersja to ugotowane, zmielone zboże z podsmażoną cebulą i czosnkiem z przyprawami plus pokrojona drobno kapusta (dzisiaj była pekinka), surowa. Wszystko dobrze mieszamy. Formułujemy dość duże kotlety, nie spłaszczamy (mają być takie jajkowate, walcowate; chociaż jeśli ktoś woli to mogą być płaskie). Smażymy ;-)
Wskazówki i uwagi:
Do masy można też dodać pokrojone i przesmażone pieczarki albo posiekaną zieleninę (natkę lub koperek).
Twoje zapiski: