Kotleciki z jaglanki i czerwonej soczewicy z dodatkiem ogórka kiszonego
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 ogórki kiszone
przyprawy wedle uznania (u mnie były zioła prowansalskie, sól morska, sezam)
mąka kukurydziana
olej do smażenia (np. kukurydziany lub sezamowy rafinowany)
sosik:
mąka kukurydziana
niewielka ilość oliwy z oliwek
sok z ogórków kiszonych
ogórek kiszony (1 lub kilka)
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Kotlety:
Wszystko razem mieszam, obtaczam w mące kukurydzianej i smażę na oleju ryżowym, sezamowym jak kto woli
Do tego sosik:
Na patelni baardzo mocno rozgrzanej prażę mąkę kukurydzianą z niewielką ilością oliwy z oliwek (albo bez tego, a później dodam ją) i robię sosik jak beszamel podlewając wodą przegotowaną z sokiem z ogórków kiszonych i do tego pokrojony w kostkę/plasterki ogórek kiszony (ogórki) jak lubicie. Z reguły nie doprawiam, bo sok z ogórków jest wyrazisty i nadaje ten smaczek. Podałam z pęczakiem.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: