Do stworzenia tego przepisu zainspirowały mnie japońskie chrupki z wodorostów, które kupiłam w Realu XD Pierońsko drogie, taniej wychodzi robić w domu...
1 płat prasowanych liści nori (do kupienia w większości supermarketów lub w sklepach z udziwnioną żywnością)
2-3 łyżki oleju
ewentualnie przyprawy:
- sól
- pieprz
- papryka
- lub inne ulubione przyprawy...
Przygotowanie:
Banalnie proste. Rozgrzewamy na patelni olej do dość wysokiej temperatury. Płat nori kroimy w kwadraty (trójkąty i prostokąty też się udadzą) i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Jak olej jest wystarczająco nagrzany to wystarczy ok. 30 sekund i można chrupki odstawić na zimny talerzyk. Po ostygnięciu robią się chrupiące, można posypać sobie papryką czy co kto lubi i gotowe :p
Nadesłał(a) _franca_,
dnia: 2009-11-21 10:53:16.136
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.