puszka.pl - pysznie!

Kotleciki sojowo-owsiane

Jak wszystkie kotleciki - do ziemniaków, do kaszy, do buraków, do kalafiora, do marchewki,...


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

grysik sojowy (pół paczki)
bulion do namoczenia grysiku
kasza owsiana (pół woreczka)
koperek
pietruszka
1 średnia cebula
bazylia
mielona papryka
czosnek
sól
pieprz
1 jajko od uśmiechniętej kury :)
nieco mąki

bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Przygotowanie:

Gotujemy 1 woreczek kaszy owsianej około 25 minut.
W tym czasie gotujemy grysik sojowy 3-5 minut w bulionie. Gotowy grysik odsączamy i wrzucamy go do większej miski. Dodajemy do tego posiekany koperek i pietruszkę (mogą być w przyprawie). Siekamy i smażymy do lekkiego zarumienienia cebulę. Dodajemy ją do naszej miski. Dodajemy również pozostałe przyprawy i jajko. Całość dokładnie mieszamy.

Ugotowaną kaszę dzielimy na pół i jedną z połówek dodajemy do naszej miski. Mieszamy dodając nieco mąki, by całość nabrała odpowiedniej konsystencji.

Dowolnej wielkości porcje obtaczamy w bułce tartej i smażymy aż się zarumieni. Mniam!

Wskazówki i uwagi:

Lekko przypalone również dobrze smakują!
Nadesłał(a) krolikowa, dnia: 2009-10-22 09:38:48.444
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: