3 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 chili (u mnie suszone)
250 g pieczarek (mogą być też shitake)
1 kabaczek
2 marchewki
1/2 papryki zielonej i 1/2 czerwonej
oliwka z oliwek do smażenia
ok. 1/2 szklanki sosu sojowego
kawałek korzenia imbiru lub 3 łyżeczki pasty imbirowej
kumin
pieprz cytrynowy (lub czarny + łyżeczka soku z cytryny)
sezam
siemię lniane
zmielone solone orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Makaron nudle gotujemy, odcedzamy, przekładamy do miski, polewamy olejem sezamowym i odstawiamy.
Cebule kroimy w półksiężyce, czosnek przeciskamy przez praskę, chili drobno siekamy, pieczarki i kabaczek kroimy w półplasterki, marchewki i papryki kroimy w paski.
Rozgrzewamy oliwkę, rumienimy na niej cebulkę, dodajemy czosnek i chili, po chwili dodajemy pokrojone warzywa i pieczarki. Kiedy odrobinę się przyrumienią, dodajemy około pół szklanki sosu sojowego, imbir, kumin i pieprz cytrynowy. Dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż wszystko zmięknie.
W tym czasie prażymy na suchej patelni sezam i siemię. Kiedy wszystkie warzywa już zmiękną, dodajemy do nich nudle i prażone ziarna. Podgrzewamy na małym gazie cały czas mieszając. Jeśli całość jest zbyt sucha, można dodać więcej sosu sojowego. Po wyłożeniu na talerz posypujemy zmielonymi orzeszkami.
Wskazówki i uwagi:
Trzeba pamiętać, że olej sezamowy jest bardzo intensywny, więc łatwo przesadzić.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-10-08 11:33:09.767
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.