puszka.pl - pysznie!

Deser malinowy z bakaliami i miksturą czekoladową

Przepis prosty, dobry na pochmurne dni :) Czekolada, jak donoszą, doskonale rozwesela, więc warto sobie tę przyjemność zafundować.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

maliny (najlepiej mrożone)
wiórki kokosowe
mix ulubionych orzechów i pestek
płatki pszenne lub żytnie

0,5 do 1 szklanki mleka roślinnego
kakao
trochę cukru trzcinowego (bo biały to samo zło)
czekolada - tak od pół do całej kostki

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego kakao i cukier i dobrze mieszamy. Jak jest dobrze ciepłe, to wrzucamy czekoladę i cierpliwie mieszamy smakując od czasu do czasu, by uchwycić czy potrzeba może więcej czekolady lub też cukru. Zdejmujemy z ognia.

W jakimś naczyniu rozkładamy maliny, posypujemy je mieszanką z wiórków kokosowych, orzechów, pestek i płatków. To polewamy naszą czekoladową miksturą. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ja pierwotnie robiłam z malin mrożonych, przez co wychodzą takie mini lody i tak polecam robić. Do mleka z czekoladą można dodać kilka kropel aromatu, przez co jest ciekawszy smak.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2009-10-24 11:45:49.554
Źródło/autor przepisu: kuchnia eksperymentalna

Twoje zapiski: