maliny (najlepiej mrożone)
wiórki kokosowe
mix ulubionych orzechów i pestek
płatki pszenne lub żytnie
0,5 do 1 szklanki mleka roślinnego
kakao
trochę cukru trzcinowego (bo biały to samo zło)
czekolada - tak od pół do całej kostki
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego kakao i cukier i dobrze mieszamy. Jak jest dobrze ciepłe, to wrzucamy czekoladę i cierpliwie mieszamy smakując od czasu do czasu, by uchwycić czy potrzeba może więcej czekolady lub też cukru. Zdejmujemy z ognia.
W jakimś naczyniu rozkładamy maliny, posypujemy je mieszanką z wiórków kokosowych, orzechów, pestek i płatków. To polewamy naszą czekoladową miksturą. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Ja pierwotnie robiłam z malin mrożonych, przez co wychodzą takie mini lody i tak polecam robić. Do mleka z czekoladą można dodać kilka kropel aromatu, przez co jest ciekawszy smak.