ciasto: 25 dag mąki
12,5 dag masła
1 szczypta soli
nieco wody
wypełnienie tarty: 3 młode cukinie
2 bakłażany średniej wielkości
4 pomidory
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk żółtej papryki
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy do smażenia
200 ml śmietany sojowej
3 łyżki zmielonego lub rozdrobnionego tofu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto: połączyć mąkę, sól i masło, dodać nieco wody i uformować z niego kulkę, oprószyć mąką i odstawić.
Warzywa pokroić (cukinie w plasterki, bakłażany w kostkę, pomidory w ćwiartki, paprykę w paski), posiekać czosnek. Warzywa z ziołami i czosnkiem dusić na oliwie przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Osolić i opieprzyć. W misce połączyć uduszone warzywa, śmietanę sojową i tofu.
Ciasto rozwałkować, przenieść do formy i ponakłuwać widelcem. Nałożyć przygotowaną masę warzywną, wygładzić powierzchnię i piec 30 minut w uprzednio nagrzanym do 180'C piekarniku.
Nadesłał(a) aisza,
dnia: 2009-09-29 10:37:04.353
Źródło/autor przepisu: Le monde de la cuisine