1/2 kg marchewki
17 i 1/2 dag cukru
9/10 litra mleka sojowego
3 dag rodzynków
5 dag masła roślinnego (wegańskiego)
8 owoców suszonego kardamonu indyjskiego (zielonego) - ja kupuję najczęściej firmy Kamis
przybranie:
2 dag migdałów
2 dag pistacji
2 dag rodzynków
Przygotowanie:
Oskrobać marchewki, umyć i zetrzeć na tartce jarzynówce. Przenieść do głębokiej patelni o grubym dnie, dodać cukier i mleko, zamieszać i gotować 30 minut.
Obrać owoce kardamonu, a nasiona zemleć w młynku. Z chwilą wchłonięcia płynu przez marchew dodać rodzynki, masło w małych kawałeczkach i dusić na średnim ogniu. Mieszać bez przerwy by masa nie przywarła do patelni.
Po zdjęciu z ognia poprószyć mielonym kardamonem, zamieszać i ostudzić. Chałwie można nadawać dowolne kształty. Przybrać migdałami, rodzynkami i pistacjami.
Nadesłał(a) aisza,
dnia: 2009-09-29 10:26:05.216
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.