3 dag masła roślinnego [lub oleju] do wysmarowania formy
50 ml rumu
Przygotowanie:
Wyciśnięty sok z cytryny, pomarańczy i grejpfruta wymieszać z brązowym cukrem. Poprószyć cynamonem i wanilią .
Formę do zapiekanek wysmarować masłem. Banany wzdłużnie przepołowić i ułożyć w naczyniu skórą do dołu. Polać przygotowanym sosem i wstawić na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 180'C. W trakcie pieczenia polewać od czasu do czasu sosem.
W małym rondelku zagrzać rum. Naczynie z bananami podać do stołu, zalać gorącym rumem i zapalić na oczach biesiadników;).
Banany świetnie nadają się na grilla, wystarczy częściej niż podczas pieczenia nakładać na nie za pomocą pędzelka sos i rum.
Wskazówki i uwagi:
Osoby jedzące miód mogą zamiast cukru dodać miód.
Ja lubię je podawać z sorbetem owocowym i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą (rzecz jasna - bezmleczną).
Nadesłał(a) aisza,
dnia: 2009-09-25 13:46:08.744
Źródło/autor przepisu: Le monde de la cuisine