puszka.pl - pysznie!

Sałatka "three beans"

Kultowa amerykańska sałatka, nieodłączna towarzyszka pikników. Polecam, tym bardziej, że jeśli użyjemy fasolki z puszki, wykonanie zajmie nam nie więcej niż 15 minut. Poniższy przepis to taka moja wariacja na temat:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

* 3 rodzaje fasolek (ja użyłam czerwoną, cannellini i ciecierzycę) - mogą być z puszki, ale ja wolę sama ugotować
* cebulka ze szczypiorkiem / cebula czerwona (ilość zależy od waszych preferencji smakowych:)
* sporo natki pietruszki

marynata:
* 1/4 szklanki oleju (bądź oliwy)
* 1/3 szklanki octu jabłkowego (ja użyłam octu ryżowego z dodatkiem balsamicznego)
* 1/3 szklanki cukru (ja dałam tylko łyżkę)
* sól
* pieprz
* opcjonalnie łyżka musztardy

Przygotowanie:

Fasolki wrzucamy do dużej miski, cebulkę siekamy (jeśli jest to młoda cebulka ze szczypiorkiem, to w cieniutkie plasterki, jeśli czerwona, to w cieniuteńkie półplasterki) i dorzucamy do fasolki. No i jeszcze siekamy natkę.

W małej miseczce mieszamy składniki marynaty. Proporcje podałam orientacyjnie - ilość składników zależy od ilości fasolki:) i tego, jak bardzo lubimy kwaśność octu:))

Fasolę zalewamy marynatą i wsadzamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. I to wsio :), możemy już delektować się smakiem:)
Nadesłał(a) lolituma, dnia: 2009-09-21 10:26:17.794
Źródło/autor przepisu: internetowe przepisy zebrane i przerobione na moje kubki smakowe;)

Twoje zapiski: