500g makaronu tagliatelle
pół średniej cukinii
fenkuł
cebula
puszka pomidorów w zalewie
100ml gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
300g sera żółtego
oliwka z oliwek do smażenia
oregano
papryka słodka
chili
sól
pieprz
słonecznik
sezam
pestki dyni
siemię lniane
Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Cukinię, fenkuł i cebulę kroimy w kostkę. Na oliwce smażymy cebulkę na złoto, dorzucamy cukinię i fenkuł, zalewamy pomidorami, doprawiamy i dusimy aż warzywa zmiękną w razie potrzeby dolewając wodę.
Ziarna prażymy na suchej patelni, najlepiej pod przykryciem, bo lubią strzelać. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
W dużym naczyniu mieszamy makaron, warzywa, ziarna, śmietanę i 1/3 sera. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, górę posypujemy resztą sera żółtego, oregano i papryką. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.