puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka tagliatelle z fenkułem i cukinią


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

500g makaronu tagliatelle
pół średniej cukinii
fenkuł
cebula
puszka pomidorów w zalewie
100ml gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
300g sera żółtego

oliwka z oliwek do smażenia
oregano
papryka słodka
chili
sól
pieprz

słonecznik
sezam
pestki dyni
siemię lniane

Przygotowanie:

Makaron gotujemy. Cukinię, fenkuł i cebulę kroimy w kostkę. Na oliwce smażymy cebulkę na złoto, dorzucamy cukinię i fenkuł, zalewamy pomidorami, doprawiamy i dusimy aż warzywa zmiękną w razie potrzeby dolewając wodę.

Ziarna prażymy na suchej patelni, najlepiej pod przykryciem, bo lubią strzelać. Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.

W dużym naczyniu mieszamy makaron, warzywa, ziarna, śmietanę i 1/3 sera. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, górę posypujemy resztą sera żółtego, oregano i papryką. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 170 stopni.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Sep 13, 2009
Źródło/autor przepisu: pomysł zaczerpnięty z http://wino-i-oliwki.blog.onet.pl

Twoje zapiski: