Ekspresowy, aromatyczny sos, trochę próbujący naśladować chutney. Fantastyczny np. do fasolki szparagowej. Jeśli podamy ją do obiadu to fantastycznie będzie łączyć się z sałatą z winegretem i pomidorami.
szklanka jabłkowego musu ze słoika
2 ząbki czosnku
sól
0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
świeżo zmielony pieprz
łyżeczka neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowy lub z pestek winogron)
Przygotowanie:
Raz, dwa trzy i pyszny sos gotowy: czosnek ucieram na tarce o małych oczkach, dodaję do musu i solę. Dodaję łyżeczkę oleju, bo to tłuszcz jest nośnikiem aromatów. Doprawiam pieprzem i mieszanką 5 smaków. Podgrzewam, nie gotuję. I już!
Wskazówki i uwagi:
* Jeśli mus zawiera cynamon lub goździki to tym lepiej :)
* Co do pieprzu, to najlepiej użyć biały lub zielony, bo są delikatniejsze i bardziej aromatyczne, ale czarny też będzie ok.
* Czosnek można dodawać po trochu, żeby dostosować smak sosu do własnych preferencji. Jeśli zrobi się za mocny, wystarczy nieco dłużej potrzymać go na gazie - czosnek złagodnieje.