puszka.pl - pysznie!

Czerwony sos z jarzynami i ziarnami (do makaronu)

Nadaje się do małych makaronów, np. penne czy świderki, jak i do spaghetti. Myślę, że dobrze smakowałby też z ryżem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1/2 puszki ciecierzycy lub ta sama ilość ugotowanej
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów w zalewie
100 g pieczarek
cebula
suszone pomidory
papryczka chilli (u mnie suszona)
3 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru

parę łyżek sosu sojowego
zioła prowansalskie
szczypta curry
szczypta kuminu
pieprz ziołowy
biały pieprz
sól

oliwka z oliwek
łyżeczka oleju z pestek dyni (opcjonalnie)
łyżeczka oleju sezamowego
ziarna: słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane

Przygotowanie:

Na oliwce z dodatkiem oleju z pestek dyni usmażyć cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone suszone pomidory, posiekane chilli, czosnek i imbir. Chwilę smażyć, zalać pomidorami z puszki, dodać sos sojowy i przyprawy. Dusić na średnim ogniu.

W tym czasie ugotować makaron i uprażyć ziarna. Na koniec do sosu dodać kukurydzę, ciecierzycę i olej sezamowy. Odcedzony makaron wymieszać z sosem, przełożyć na talerz i posypać ziarnami.

Wskazówki i uwagi:

Uwaga na olej sezamowy, jest on bardzo intensywny, więc łatwo przesadzić.
Suszone pomidory można zrobić samemu - przepis podałam już wcześniej.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Sep 7, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: