puszka.pl - pysznie!

Zupa z leśnych grzybów

Nie wiem dlaczego zupy grzybowe robi się zwykle bez warzyw (na kostkach?), albo wyciąga się je i wyrzuca... A przecież warzywa urozmaicają smak.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

200-300g grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
3 średnie marchewki
duża pietruszka
kawałek selera
cebula
natka pietruszki
sól
biały pieprz
olej do smażenia

opcjonalnie: 2-3 łyżki gęstej śmietany
2 średnie ziemniaki, mały makaron lub grzanki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i opalamy na palniku. Marchew, pietruszkę i seler kroimy np. w słupki. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.

W tym czasie na patelni smażymy grzyby przez około 5 minut (mrożone około 10 minut). Dodajemy je do warzyw i zmniejszamy gaz. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Gdy wybieramy opcję ze śmietaną, należy wymieszać ją z chochlą gorącej zupy i dodać na sam koniec. Zupę podajemy z ziemniakami, makaronem lub grzankami. Ziemniaki należy pokroić w kostkę i dodać razem z innymi warzywami, grzanki można zrobić według tego przepisu: grzanki do zupy (sześcianiki) naturalne, ziołowe lub czosnkowe.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Aug 30, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: