puszka.pl - pysznie!

Biała fasola w duecie z kukurydzą

Prawie w każdej wege książce kucharskiej jest przepis na fasolę z kukurydzą ;) Jedno z drugim smakuje pysznie, jest tanie i nie trzeba się narobić, a żarcia kupę. Podaję swoją wersję, trochę urozmaiconą :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

* 100 g białej, suchej fasoli
* duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* puszka kukurydzy (w sezonie można użyć kukurydzy wyłuskanej z 1-2 kolb, będzie bez soli i cukru, a za to równie smaczne)
* stołowa łyżka śmietany sojowej lub zwykłej (wtedy trzeba dodać łyżeczkę mąki, by się nie zważyła)
* po dużej garści natki pietruszki i rukoli (można też użyć innego zielska, np. szczypioru, kolendry)
* oliwki czarne
* oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Fasolkę moczymy przez noc i gotujemy następnego dnia w świeżej wodzie.

Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na oliwie, aż cebula będzie szklista. Dodajemy odsączoną kukurydzę i ugotowaną fasolę. Podgrzewamy razem chwilę i dodajemy śmietanę (rozmieszaną z mąką) lub śmietankę sojową, niech się chwilę jeszcze razem poddusi. Zdejmujemy z gazu i wrzucamy pokrojone oliwki z zieleniną. Podajemy póki ciepłe. Prawda że proste?
Nadesłał(a) _franca_, dnia: Aug 29, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: