puszka.pl - pysznie!

Bigos z cukinii

Delikatne w smaku, łatwe i stosunkowo szybkie. Moim zdaniem baaardzo smaczne :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 duża cukinia (ok. 1 kg) lub 2 mniejsze
1 duża cebula
2 pomidory
2-3 łyżki oleju do smażenia
mały słoiczek przecieru pomidorowego
kostka bulionu grzybowego
przyprawy - ilość zależnie od upodobań:
- pieprz
- rozmaryn
- sól
- papryka słodka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ew. gotowe przyprawy do bigosu
pół pęczka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Cukinię obrać tylko gdy ma bardzo twardą skórkę; jeśli nie ma, to tylko wydrążyć z pestek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na parę części.

W naczyniu z nieprzywierającym dnem zeszklić na oleju cebulę, dodać cukinię, dusić pod przykryciem 5 min. (można troszkę podlać wodą). Dodać pozostałe składniki prócz pietruszki. Dusić 15 min. Dosypać na koniec pietruszkę, spróbować - ewentualnie doprawić. Dobrze smakuje z ryżem.

Wskazówki i uwagi:

Pewno dobrze smakowałaby ta potrawa z oryginalną przyprawą do bigosu, ale jej nie miałem w domu.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2009-08-24 15:45:10.269
Źródło/autor przepisu: ja:) ale po przeglądnięciu tak samo nazwanych przepisów na różnych forach

Twoje zapiski: